Obserwatorzy

wtorek, 22 czerwca 2010

Chwila przyjemności... Czas na słodkości



Przepisik na drożdżowe różyczki...

Oto on:
RÓŻE DROŻDŻOWE (Znane też pod nazwą róże karnawałowe, bądź ostatkowe)

SKŁADNIKI:
CIASTO:

~~ 1 KG MĄKI
~~ 3 ŻÓŁTKA
~~ 3 JAJKA
~~ 8 dag DROŻDŻY
~~ 1 szklanka LETNIEGO MLEKA
~~ 12 dag MASŁA
~~ 5 dag CUKRU
~~ SZCZYPTA SOLI
ORAZ:
~~ TŁUSZCZ DO SMAŻENIA
DEKORACJA WYPIEKU:
~~ CUKIER PUDER
~~ KONFITURA LUB POWIDŁA

PRZYDOTOWANIE:
* Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru sporządzamy rozczyn.
* Odstawiamy do wyrośnięcia.
* Masło roztapiamy, podgrzewając na małym ogniu (w rondelku, kubku).
* Do mąki dodajemy żółtka, jajka, sól i rozczyn (uprzednio przygotowany).
* Wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając rozpuszczone, trochę ostudzone masło.
* Pozostawiamy do wyrośnięcia.
* Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagniatamy. Czynność tę możemy powtórzyć nawet trzykrotnie by jak najwięcej "napowietrzyć" ciasto.
* Następnie odrywamy z całej bryły dogodny kawałek i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1cm.
* Wykrawamy różnej wielkości krążki, np.: szklanką, literatką i kieliszkiem.
* Krążki nacinamy na brzegach w trzech, czterech miejscach.
* Sklejamy ze sobą (przyciskając palcem po środku każdego) po trzy krążki różnej wielkości.
* Odkładamy na chwilę by przygotowane ciastka nabrzmiały.
* Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu ( najlepiej oleju), rumieniąc z obu stron.
* Dekorujemy konfiturą lub powidłami, umieszczając je w środku, w otworze na każdym ciastku.
* Obsypujemy (przez sitko) cukrem pudrem.

P.S. Do ciasta można dodać 2 łyżki bądź mały kieliszek spirytusu lub czystej wódki, żeby róże nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu. Poza tym dobrze jest usmażoną, wyjętą z tłuszczu różę odłożyć na chwilę na papierowym ręczniczku kuchennym by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu, który wchłonie w ręczniczek.

POLECAM TEN WYPIEK!
Jest naprawdę dobry i stosunkowo tani.
Z jednego kg mąki wychodzi mi 50 takich różyczek.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

Dziękuję za każde słowo....